Roy’s chimichurro

Ja, ja, ik weet het. Chimichurro is een ontzettend leuk verhaal en daardoor eigenlijk een hele specifiek recept voor een verse groene kruidensaus, waarvan menigeen vindt dat je er niet mee moet knoeien. Ik ben daar niet van. Dat geldt ook niet voor mijn eigen recepten, integendeel: varieer er zoveel op los als je wilt, zolang je het maar nóg lekkerder maakt! Heel erg lekker bij stevige steaks, maar ik vind ‘m persoonlijk ook heerlijk bij eenvoudige gegrilde kip.

In mijn versie van de chimichurro verwerk ik:

  • verse groene kruiden: peterselie, bieslook, lavas, tijm, currykruid, basilicum en laurier
  • ruim knoflook
  • sjalotje,
  • halve rode ui
  • chilipepertjes naar smaak
  • olijfolie

Snij alle ingrediënten fijn. Inderdaad: héél fijn snijden en niet in de blenderen! De saus blijft dan veel frisser en de grovere structuur geeft ‘m ook een veel lekkerder bite. Roer de olijfolie er doorheen en tenslotte ook het limoensap.

En, o ja, dat leuke verhaal erachter…
Naar verluidt was het Jimmy McCurry die emigreerde naar Uruguay en daar de saus introduceerde. Maar de bevolking kon “Jimmy McCurry” niet uitspreken en het verbasterde daarom als snel naar Chimichurro. Leuk toch? Ik hoor het ze zó zeggen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.