Vegetarisch pronkstuk

Gevulde pompoen met een kleurrijke herfstspaghetti van wortel, pastinaak en zoete aardappel

De gerechten in deze editie:
– Pompoen-kerrieroomsoep (recept volgt)
– Gevulde Jarrahdale pompoen
– Kaasfondue (recept volgt)

Thee-pairing: Finest Oolong van Simon Lévelt

Gebruikte apparatuur: Big Green Egg met roestvrijstalen rooster, gietijzeren rooster en hitteschild, Looftlighter, Magimix Cook Expert (soep en kaasfondue), Brute Forged Knives


Wat doe je met een pompoen van ruim 8,2 kilo?!? De dame bij de pompoenboerderij “De Marlequi” in Warmenhuizen zei dat deze Jarahdale de lekkerste was, dus in een vlaag van overmoed nam ik ‘m maar gewoon mee. Ik had een pompoensoepje in gedachten, maar daar was-ie toch echt te groot voor. Geroosterde pompoen dan? Dat kan met deze soort fantastisch: lekker zoet en notig. Veel meer dan wat peper en zout en natuurlijk een lekker scheutje Valderrama olijfolie heeft ie na het roosteren niet mee nodig. Maar deze pompoen had grootse ambities…

Deze pompoen was zó ontzetten mooi en groot, dat ik besloot om de kap er af te snijden, de zaadlijsten eruit te halen en de pompoen te vullen. Het was een vegetarisch gerecht, dus heb ik ‘m gevuld met een prachtig palet aan herfstsmaken uit de tuin. De vulling werd een heerlijke spaghetti die ik op de Magimix gedraaid had van winterwortel, zoete aardappel en pastinaak. Door

Het werd een indrukwekkend vegetarisch pronkstuk, op een manier zoals je dat niet vaak bij vegetarische gerechten ziet. Maar deze zou zelfs een groots kerstdiner met vrienden en familie niet misstaan.

Gevulde Jarrahdale pompoen

Ingrediënten voor een crimineel lekkere “Smokey Paella”
genoeg voor 15 personen

Ingrediënten

 • 1 grote Jarrahdale pompoen

Voor de pompoenmarinade:

 • half kopje goede olijfolie
 • specerijen: palmsuiker, zeezout, uienpoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, gerookt paprikapoeder, witte peperpoeder, kardemompoeder, steranijspoeder, kwarwijzaadpoeder
 • Twee tenen knoflook, geperst

Voor de vulling:

 • 1 grote winterwortel
 • 2 flinke pastinaken
 • 2 zoete aardappels
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 1 bleekselderijstronk
 • 250 gram spruiten
 • 1 ui
 • 4 tenen knoflook, vers bij voorkeur
 • 2 grote puntpaprika’s
 • 150 gram hazelnoten
 • 150 gram walnoten
 • 2 takken rozemarijn
 • 2 grote puntpaprika’s
 • 1 eetlepel rode peperbesjes
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 200 ml appelsap
 • Specerijen: kardemom, zoete paprikapoeder, gerookte paprikapoeder, tomatenpoeder, chipotle peperpoeder, kerrypoeder (Chan’s), venkelzaad

Stook de Big Green Egg op tot een temperatuur van 150°C en hang het hitteschild erin.

Vermeng alle ingrediënten voor de pompoenmarinade. Snij de bovenste kap van de pompoen recht af. (Gebruik het vruchtvlees van de kap om bijvoorbeeld een lekkere pompoensoep te maken.) Schep met een grote lepel de zaadlijsten uit de holte. Snij met een scherp mes de binnenkant van de pompoen verticaal 2 à 3 cm in en smeer met een kwast de hele binnenkant van de pompoen in met de marinade. Zet de pompoen in een skelet of gietijzeren wok (deze vorm ondersteunt de pompoen beter) en zet deze een kwartiertje in de Big Green Egg.

Verwarm de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Leg de kastanjechampignons op de hoed in de pan, leg de hele knoflooktenen ertussen en doe het deksel op de pan. Laat ca. 10 minuten op zacht vuur bakken. Haal de champignons uit de pan. Voeg de grof gesneden ui en puntpaprika toe en fruit deze tot ze zacht en zoet zijn geworden. Ontvezel de bleekselderij en snijd in 5 mm dunne plakjes. Voeg samen met de rozemarijn toe en bak bak ca 2 minuten mee. Voeg de rode peperbesjes toe.

Kook de spruitjes ca 4 minuten met het deksel op de pan in een laagje appelsap. Voeg de spruiten aan het uit/paprikamengsel toe.

Draai met een spiraalsnijder de winterwortel, zoete aardappel en pastinaak tot spaghettislierten en voeg samen met de champignons aan het groentenmengsel toe. Breng op smaak met peper en zout.

Rooster de hazelnoten en walnoten tot ze beginnen te bruinen en voeg aan het groentemengsel toe. Meng de groentespaghetti goed door.

Haal na een kwartiertje de pompoen van de Big Green Egg en vul de pompoen met het spaghettimengsel. Zet de pompoen weer teug in de Big Green Egg en laat ‘m er ongeveer een half uurtje in staan. Zet, als dekpompoen en de vulling gaar zijn, de pompoen in z’n geheel op tafel. Snij dikke plakken van 3-4 cm van de pompoen en leg dit minnen op het bord. Schep er royale van de vulling overheen en serveer direct.

Enjoy!


Thee pairing: Finest Oolong van Simon Lévelt Alkmaar

Finest Oolong is een kort geoxideerde biologische Chinese Oolong thee. De smaak is fluweelzacht met nadrukkelijk notig karakter. Juist het notige smaakaccent maakt de thee tot een prachtige begeleider van de zachtzoetige en notig smakende pompoen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.