Sotorisotto – Miniaturen #2

Ken je dat? Van die snelle experimenten met restjes die dan ineens tot een wonderlijk smaakjuweeltje ontpoppen? Dit was er zo een: risotto van een restje soto ajam…

Voor vaderdag (afgelopen zondag) hadden Kyara en Ingrid helemaal zelf Soto Ajam gemaakt. Inclusief de boemboe. Je kunt je voorstellen dat ik heel aangenaam verrast was, ook omdat een aangeklede soto ajam niet alleen een van mijn lievelings Javaanse gerechten is, maar ook omdat dit gerecht altijd heel veel herinneringen aan thuis en de vele Indische familiefeestjes doet herleven. En de soto ajam van Ingrid en Kyara was niet van Javaanse authenticiteit te onderscheiden.

Het leukst van zo’n heerlijke verwennerij is dat er ook altijd wel wat restjes zijn. Vandaag dus als lunch een kopje soep. Althans dat was het plan. De meeste bijgerechten waren opgegaan en ik wilde ‘m wel een beetje aankleden. Misschien beetje rijst erbij? Ik kon alleen Arborio vinden. En toen viel het muntje…

Risotto van soto ajam!

Omdat het voor een snelle lunch ging heb ik ook de supersimpele methode gebruikt: met de Cook Expert van Magimix. Een handje arboriorijst met een beetje pindaolie tot glazig aangezet. Het restje soep en twee eetlepels gefruite uitjes erbij en 18 minuten op 120°C met rotatiestand 2a (met intervallen roerend). Heb je niet zo’n fantastisch apparaat? Doe het dan op de gewone risotto-methode: pan met dikke bodem en blijven roeren!

Klaar!

Dan alleen nog een beetje aankleden met wat citroensap, lavas uit de tuin, wat extra gefruite uitjes en een mooi bloemetje erbij. Oostindische kers, hoe toepasselijk! En natuurlijk een lekker quenelletje sambal brandal…

Dan alleen de naam nog: is het nou Sotorisotto of toch Risottosoto?

Enjoy!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.